2021-06-29 11:08:44• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Anglia vagy Németország, ez itt a kérdés

Amikor a két csapat utoljára találkozott nagy tornán (2010),  akkor a németek nagyon elverték az angolokat (4-1) fotó: www.soccerladuma.co.za
Amikor a két csapat utoljára találkozott nagy tornán (2010), akkor a németek nagyon elverték az angolokat (4-1) fotó: www.soccerladuma.co.za

Phil Fodent, az angol labdarúgó-válogatott 21 éves középpályását a Németország elleni, keddi Európa-bajnoki nyolcaddöntős ütközet előtt nem a két csapat múltja foglalkoztatja, sokkal inkább a saját történelmüket írná.

A Manchester City fiatal kiválósága a londoni mérkőzés kapcsán reményét fejezte ki, hogy támadójátékukkal sok kellemetlenséget okoznak majd az ellenfélnek. "Vagyunk olyan jók, mint bárki más. Nyilvánvaló, hogy nem akkor születtem, amikor ez a rivalizálás kezdődött, de mi már egy másik, új csapat vagyunk, és a saját történelmüket akarjuk írni. Nem gondolhatunk túl sokat arra, hogy mi történt a múltban, csak erre a meccsre koncentrálunk" - mondta.
    
A két válogatott eddig 32 alkalommal mérkőzött meg egymással, hat döntetlen mellett mindkettő 13-szor nyert. Többször világversenyen, emlékezetes összecsapáson ütköztek meg, például az 1966-os világbajnokság döntőjében, amelyet a házigazda angolok hosszabbítás után 4-2-re nyertek meg a nyugatnémetek ellen. A németek legutóbbi hét meccsükön veretlenek az angolokkal szemben a Wembleyben, két döntetlen mellett ötször győztek. Legutóbb 1975 márciusában, barátságos meccsen maradtak alul.
    
Az 1996-os, angliai Eb elődöntőjében - szintén a Wembley Stadionban - a németek tizenegyespárbajban bizonyultak jobbnak, a 12 játékos közül egyedül Gareth Southgate hibázott. Az angolok jelenlegi szövetségi kapitánya kiemelte: az elmúlt három-négy évben szerinte sikerült ledobniuk azokat a mázsás súlyokat, amelyeket a múlt terheként vitt magával a válogatott.
    
"Látjuk, hogy történelmet írhatunk, a játékosok pedig élvezik ezt a kihívást, és nem tartanak tőle" - mondta. Hozzátette: kellően vakmerőnek tartja csapatát, hogy lehetőségként tekintsen a Németország elleni mérkőzésre.
    
Az angolok csoportkörös találkozóikat is Londonban játszották, és kapott gól nélkül jutottak tovább: a horvátokat és a cseheket is 1-0-ra győzték le - mindkétszer Raheem Sterling volt eredményes -, míg a kettő között gól nélküli döntetlent játszottak a skótokkal. A szintén társrendező németek eközben Münchenben 1-0-ra kikaptak a franciáktól, 2-2-es döntetlent játszottak a magyarokkal és 4-2-re legyőzték a portugálokat.

 


    
Joachim Löw, a németek kontinenstorna után távozó szövetségi kapitánya kiemelte: mostantól kezdve már "minden vagy semmi" a tét az Eb-n. "Eddig hullámzóan teljesítettünk, de tudjuk, hogy erősek is lehetünk, ha sikerül néhány dolgot kivinnünk a pályára. Amennyiben viszont nem, akkor nehéz dolgunk lesz" - mondta. Kifejtette: Anglia ellen teljesen más típusú mérkőzésre számít, mert a csoportmeccsekkel ellentétben ezúttal riválisuk lesz a házigazda, nem pedig ők, amit ki kell használniuk. "Angliának házigazdaként kezdeményeznie, támadnia kell. Sokkal nyitottabb meccs lesz, mint a Magyarország elleni, de mindenképpen résen kell lennünk" - nyilatkozta.
    
A németek támadója, Thomas Müller szerint mindkét válogatott kellően magabiztos ahhoz, hogy kijelentse: tovább akar jutni.  "A közelmúltban nem sikerült eléggé megvédenünk a kapunkat, és ezúttal is csak akkor lehetünk sikeresek, ha csapatként működünk" - mondta.
    
A párharc továbbjutója a svéd vagy az ukrán válogatottal találkozik a negyeddöntőben, szombaton, Rómában.

Anglia - Németország 19.00
Várható kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Rice, Phillips - Foden, Mount, Sterling - Kane
Németország: Neuer - Ginter, Hummels, Rüdiger - Kimmich, Goretzka, Kroos, Gosens - Havertz, Müller, Gnabry

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: